torsdag 25 december 2008

Recept på Saffranspannkaka

Prova gärna denna Gotländska efterrätt!

4-6 Portioner

1 1/2 dl rundkorniga risgryn
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 1/2 dl grädde
5 dl Mjölk 3%
2 msk honung
1 pkt saffran, 0,5 g
1 dl hackad sötmandel
4 ägg

Till servering:
Vispgrädde och t ex hallon-, björnbär- eller hjortronsylt

Koka upp ris, vatten och salt i en rymlig kastrull. Koka på svag värme under lock tills allt vatten kokat in. Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp. Lägg locket på kastrullen. Koka på svag värme i cirka 40 minuter. Låt gröten svalna något. Blanda gröt, honung, saffran, mandel och ägg. Häll smeten i en smord ugnssäker låg form. Grädda i 225° i ca 30 min.

Inga kommentarer: